top of page
Zoeken

Bio, vers, Bevroren, gesneden, pot of blik?

In deze blog schrijf ik over een vraag die iedereen, die zich met voeding bezig houd, wel eens stelt.

Groenten zijn super gezond en goed voor je, Maar de bereiding, bewerking en hoe je het verpakt kunnen voor grote verschillen zorgen in het effect op jouw gezondheid. HIER gaan we jou meer over vertellen!

Groente behoren tot de basis van een gezonde levenstijl. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat groente bescherming biedt tegen ziektes als kanker, hart- en vaatziekten en tal van andere aandoeningen. Helaas heeft verdieping van de landbouw ervoor gezorgd dat groente tegenwoordig minder gezonde micronutriënten bevat dan vroeger (denk aan 60 jaar geleden)

Liever geen gif?

Groente bevat in de meeste gevallen resten van landbouwgif. Dankzij strenge regelgeving en controles is het gebruik van bestrijdingsmiddelen in Nederland de laatste jaren teruggedrongen, maar producten van buiten ons land en vooral buiten de EU kunnen hoeveelheden gif bevatten die de normen van Nederland overschrijden. Let dus goed op de herkomst van de groente die je koopt en koop zo veel mogelijk lokaal. Goed wassen, schillen en de buitenste bladeren verwijderen kan de hoeveelheid verminderen maar helaas haal je nooit alle restgiffen weg. Effectiever is het om groente biologisch te kopen, dan heeft de groete meer micronutriënten, en minder resten van landbouwgif. Is er geen biologische groente beschikbaar, of past dit niet binnen je budget (want helaas is biologisch nog steeds duurder)? Laat de angst voor bestrijdingsmiddelen je er dan vooral niet van weerhouden de ‘gewone’ artikelen aan te schaffen. Bestrijdingsmiddelen zijn natuurlijk nadelig, maar de micronutriënten en vezels in groente zijn te belangrijk om helemaal te laten liggen.

Gezonde verpakkingen

Mocht je voor de 'gewone' groente gaan; Let er dan wel op dat je de groente vers of diepgevroren koopt (soms is diepgevroren nog verser dan ‘vers’, omdat er weinig tijd zit tussen het oogsten en het invriezen). Een goede tweede keuze is groente in een glazen pot; het verlies aan vitaminen en andere micronutriënten valt mee. Maar vermijdt groente uit blik in verband met de xeno-oestrogenen die uit de kunststofcoating kunnen lekken.

Wist je dat?

Voorgesneden groente verliest wat sneller zijn voedingswaarden. Om dit proces te vertragen is voorgesneden groente ‘gasverpakt’, dat wil zeggen dat er meestal koolstofdioxide en stikstof aan is toegevoegd. Dit kan gelukkig geen kwaad! :-)

8 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page